Tuesday, December 31, 2013

Tahun Baru 2014 dan Zakat

Tak lama lagi dah nak masuk tahun baru 2014. Asal masuk tahun baru je mesti orang pikir pasal azam. Tiap-tiap tahun buat azam tapi tercapai ke tak...raj tahu la. Aku percaya ramai yang terlupa pasal satu perkara penting menjelang tahun baru iaitu Zakat. Apabila dah cukup setahun maka terdapat beberapa perkara yang perlu kita lakukan berkenaan dengan zakat.

Zakat ialah rukun Islam ketiga. Rasanya tu semua orang tau. Tapi ada orang yang masih kurang jelas dan ada yang tak tau jenis-jenis zakat selain zakat fitrah yang di bayar masa bulan Ramadhan tu. 


Pengertian Dari Segi Bahasa
Zakat dari segi bahasa bererti “BERSIH”, “SUCI”, “SUBUR”, “BERKAT” dan “BERKEMBANG”

Pengertian “BERSIH” dan “SUCI” dalam istilah zakat ialah membersihkan harta dan membersihkan diri orang kaya daripada bersifat kedekut dan bakhil. Dalam erti yang lain ialah membersihkan diri daripada sifat dengki dan dendam terhadap orang kaya.

Pengertian Dari Segi Syarak
Zakat dari segi syarak pula ialah mengeluarkan sebahagian harta tertentu diberikan kepada asnaf-asnaf yang berhak menerimanya setelah memenuhi syarat-syarat yang ditetapkan oleh syarak.

Jenis-jenis zakat:

1. Zakat pendapatan
2. Zakat wang simpanan
3. Zakat KWSP
4. Zakat saham / pelaburan
5. Zakat emas dan perak
6. Zakat perniagaan
7. Zakat binatang ternakan
8. Zakat hasil pertanian
9. Zakat hasil laut
10. Zakat rikaz dan ma'din

Firman Allah dalam surah al-Baqarah ayat 267: “Wahai orang-orang yang beriman, Belanjakanlah (zakat) (pada jalan Allah) sebahagian dari hasil usaha kamu yang baik-baik dan sebahagian dari apa yang kami keluarkan dari bumi untuk kamu"

Jadi, sempena tahun baru 2014 ni...jangan lupa tunaikan kewajipan anda untuk membayar zakat (jika cukup haul dan nisabnya). Wallahualam.

Klik sini utk kalkulator zakat. -- >> http://m.zakat.com.my/#ScreenKalkulator

Sumber: 
http://www.e-zakat.com.my/info-zakat/pengertian-zakat/
http://www.maidam.gov.my/zakat/index.php/kutipan-zakat/jenis-jenis-zakat
http://ms.m.wikipedia.org/wiki/Zakat
http://www.islamgrid.gov.my/hadith/detailed.php?id=13&j=3

Monday, December 23, 2013

BR1M 2014 Datang Lagi

Salam sejahtera buat semua.


BR1M 2014 telah di buka buat semua yang layak memohon bermula 23 Disember 2013 hingga 31 Januari 2014. Syarat kelayakan untuk memohon BR1M adalah seperti berikut: 

Syarat Kelayakan Permohonan BR1M 2014

1. Warganegara Malaysia.
2. Lelaki atau perempuan yang menjadi ketua kepada isi rumah / ahli yang tinggal serumah dengan jumlah pendapatan kasar bulanan isi rumah RM3,000-RM4,000. (RM450.00).
3.  Lelaki atau perempuan yang menjadi ketua kepada isi rumah / ahli yang tinggal serumah dengan jumlah pendapatan kasar bulanan isi rumah RM3,000 dan ke bawah. (RM650.00).
4. Warga emas sebatang kara (berumur 60 tahun dan ke atas) dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM4,000 dan ke bawah.
5. Bujang yang berumur 21 tahun dan ke atas dengan jumlah pendapatan kasar bulanan RM2,000 dan ke bawah. Tidak mempunyai tanggungan.
6. Pelajar IPT selaku Penerima Baucar Buku 1Malaysia (BB1M) tidak layak memohon BR1M 2014.

Sesiapa yang layak untuk memohon, jangan lupa untuk sediakan 
dokumen berikut:
1. Salinan MyKad bagi pemohon; dan
2. Salinan MyKad/MyPR/Pasport bagi suami / isteri (jika berkenaan)   

•   Semakan kelayakan dengan agensi / sumber lain adalah tertakluk pada ketetapan Kementerian Kewangan Malaysia.

Penerima sedia ada dan pemohon baru boleh melayari laman web LHDN dan mengisi borang BR1M 2014 secara online. Sila klik di sini -->> 
https://ebr1m.hasil.gov.my

Wednesday, October 30, 2013

Wordless Wednesday

Sunday, September 22, 2013

Minyak oh Minyak (Edisi Penjimatan)


Salam sejahtera buat semua.

Masih lagi berkisarkan mengenai kenaikan harga minyak Ron95, Ron97 dan diesel. Takde apa lagi yang boleh rakyat jelata macam aku buat. Harga minyak dah pun naik. Bagi aku, daripada kita dok mengeluh dan salahkan orang lebih baik la kita fikir macam nak atasi masalah peningkatan jumlah perbelanjaan ni.

Kenaikan harga minyak bukan saja meningkatkan perbelanjaan minyak kenderaan tapi juga kemungkinan kenaikan harga barang yang juga memberi kesan pada perbelanjaan kita.

Aku dah mula merangka beberapa tindakan untuk mengurangkan perbelajaan rumah bagi mengimbangi kesan langsung kenaikan harga minyak ni.( pergh, ayat apa aku pakai ni).

1. Amalan penjimatan elektrik dan air. Sebelum ni dah memang jimat tapi rasanya boleh dijimatkan lagi. Nasib baik aku tak pakai penghawa dingin. Kalau tak lagi byk la bil letrik aku.

2. Aku akan mula belajar senggara sendiri kereta aku. Sekurang-kurangnya dapatla jimat duit upah service di kedai. Dapat minor services pun dah kira ok la untuk permulaan.

3. Amalkan pemanduan yang berhemah. Cthnya, bawak dengan kelajuan tetap dan bawah 100kmj untuk jimatkan petrol.

4. Pastikan ada simpanan kecemasan sekurang-kurangnya 20%-30% daripada gaji. Kalau harga minyak naik lagi seleps ni takde la aku terkejut sangat sebab dah ada backup duit simpanan kecemasan ni.

5. Mula melabur untuk gandakan duit yang ada. Tapi bukan pelaburan haram ye. Boleh tengok entry aku pasal emas dan perak. Aku memang tgh mengkaji potensi pelaburan emas dan perak ni.

Aku rasa tu je tindakan penjimatan yang aku boleh buat untuk mengatasi isu kenaikan harga minyak dan kemungkinan  harga barang. Kalau ada yg lain nanti aku update list ni. Sama-samalah kita berjimat cermat.

p/s: Senyap je sekarang ni pasal kenaikan harga minyak. Semua dah dapat terima hakikat rasanya.

Tuesday, September 10, 2013

Wordless Wednesday

Friday, September 6, 2013

Minyak oh Minyak (Edisi Minyak Naik Harga)

Bila orang kecoh pasal harga petrol Ron95, Ron97 dan diesel naik..tiba-tiba aku teringat lagu ni. Jom layan.

Lama mana lagi
Hendak ku turutkan
Kata telunjuk yang menuding kepalaku
Sabar apa lagi
Hendak ku turutkan
Hingga aku bernafas bagai dalam lumpur
Kasihan

Wajah kita sama
Beza pada gaya
Itu pilihan masing-masing yang empunya
Mungkin pada usia
Rasa yang berbeza
Yang penting kita saling hormat menghormati
Panduan

Kita tak dapat bersama
Namun kita juga manusia
Kita punya rasa cinta
Masing-masing punya harga

Mahu apa lagi
Akan aku korbankan
Selagi ada hayatku di kandung badan
Oh terima kasih
Kerana balasan
Semoga sejahteralah hidup semua


Wednesday, September 4, 2013

Nasihat Kewangan

Sunday, September 1, 2013

Kisah Emas dan Perak


Salam Sejahtera buat semua.

Dua tiga hari ni aku jadi berminat pulak nak mendalami ilmu pelaburan emas dan perak. Dah lama dah nak tahu lebih lanjut pasal pelaburan emas dan perak ni tapi baru dua tiga hari ni je ada masa senggang membaca dengan lebih lanjut.

Untung ke buat pelaburan dalam emas dan perak ni? Pada aku sama saja dengan mana-mana pelaburan yang ada. Setiap pelaburan mesti ada risiko untung rugi (hanya ASB je yang menjamin pelaburan tanpa risiko). Itu lah asas utama dalam pelaburan. Cuma dalam konteks emas dan perak ni, sebagai umat Islam kita kena lebih berhati-hati. Tersilap cara pelaburan yang halal boleh jadi haram. Jadi sebelum melabur, aku nasihatkan buat la kajian dan sedikit rujukan bab hukum hakam membeli dan melabur dalam emas dan perak. Secara peribadi, aku suka merujuk dengan Ustaz Zaharuddin untuk perkara melibatkan muamalat ni sebab dia memang pakar dalam bidang ni.


Bercakap pasal pelaburan emas dan perak ni, aku yakin ramai yang akan lebih cenderung kepada pelaburan emas. Aku pun dulu lebih berminat dengan pelaburan emas. Memang tak dinafikan pelaburan emas boleh memberi keuntungan kepada kita kalau kita tahu teknik yang betul dalam pelaburan. Tetapi rupa-rupanya pelaburan perak juga mempunyai potensi yang sama dengan emas. Paling menarik minat aku ialah, harga perak adalah jauh lebih murah berbanding harga emas. Sejauh mana? Hampir 50 kali ganda lebih murah. Pergh, jauh tu. Maknanya kalau harga emas RM1,500, harga perak ialah RM30 (nilai hanyalah sebagai contoh). Dari segi pulangan pulak, kenaikan harga emas dan perak hampir sama. Malah, kadang-kadang kenaikan harga perak adalah lebih tinggi berbanding emas. Bagi aku, inilah peluang untuk aku melabur dengan modal yang sedikit.

Sebagai contoh semasa pos ini ditulis, harga 100gm emas ialah RM15,743.00 manakala harga 100gm perak ialah RM310.00. Aku takde duit sebanyak RM15 ribu tapi rasa aku mampu untuk beli dengan nilai RM318.00 tu. Boleh rujuk harga emas dan perak di sini. http://www.kitco.com/

Baru-baru ni aku terjumpa satu ebook yang ditulis oleh pelabur perak ‘underground’. Underground sebab 3 tahun lepas dia melabur dalam perak secara diam-diam semasa orang lain melabur dalam emas. Hasilnya sangat mengejutkan. Dia terkejut, orang lain lagi la terkejut. Tak sangka pelaburan perak boleh memberi pulangan yang lumayan. Beliau ialah saudara Ikram Adi.

Di dalam ebook Panduan Pelaburan Silver, beliau ada menceritakan teknik yang betul, selamat dan menguntungkan dengan risiko yang paling minima. Tak dinafikan sekarang ni tak ramai yang boleh bercerita teknik pelaburan perak. Mungkin sebab tak ramai yang fokus dalam perak kot, hehe. Jadi, memang bagusla saudara Ikram Adi sudi berkongsi rahsia yang beliau gunakan. Walaupun ebook yang beliau tulis ni perlu dibeli, pada aku inilah harga untk mendapat satu ilmu. Mana boleh nak dapat free je, betul tak? Aku rasa tak rugi melabur sedikit duit untuk dapatkan rahsia dan ilmu daripada otai yang dah berjaya menjana keuntungan. Kalau korang berminat, boleh beli ebook Panduan Pelaburan Silver beliau. Selain ebook, beliau juga mengadakan seminar khas untuk sesiapa yang berminat. Aku berhajat nak pergi seminar tu satu hari nanti. InsyaAllah.

Friday, August 30, 2013

Hari Kemerdekaan ke 56

Selamat Hari Ulang Tahun Kemerdekaan negara yang ke 56 buat semua warga Malaysia, di mana sahaja anda berada.

Semoga Malaysia terus makmur, membangun, aman dan harmoni sentiasa.


Thursday, August 15, 2013

Lee Chong Wei dan Badminton Malaysia

Salam sejahtera buat semua,

Lee Chong Wei kalah lagi. Kali ke berapa aku pun tak pasti. Tapi seingat aku sepanjang aku menyokong LCW tak penah lagi dia menang lawan Lin Dan.

Aku tak nak sentuh bab aircond stadium ditutup dan jadual perlawanan yang memenatkn LCW. Yang aku peliknya, macam mana Lin Dan yang dah setahun tak aktif bermain (sampai rankingnya jatuh ke nombor 286) masih boleh menyaingi LCW yang sentiasa aktif bertanding di peringkat antarabangsa.

Mugkin ada sesuatu rahsia teknik latihan kem Badminton China yang kita tak tahu. Lin Dan pernah berhenti bermain sebelum ni untuk menyertai latihan tentera. Tapi tahap dan mutu permainannya masih kekal malah rasanya makin hebat.


Bukan sahaja Lin Dan, tetapi China mempunyai ramai pemain bertaraf dunia baik pemain lelaki, wanita mahupun beregu. Kita boleh nampak pasukan China sentiasa mempunyai. pelapis bagi menggantikan Lin Dan. Berbeza dengan Malaysia, kita masih mengharap kudrat LCW manakala pemain muda masih belum menyerlah di peringkat antarabangsa.

Aku tak tahu di mana silapnya perancangan jangka masa panjang BAM dalam mencari pelapis. Bukan sahaja pelapis kepada LCW tetapi juga setiap acara yang dipertandingkan. 

Piala Thomas, salah satu kejohanan badminton yang berprestij adalah acara berpasukan. Untuk menang. kita perlu ada pemain yang kuat bukan sahaja pemain perseorangan tetapi juga pemain beregu. Kali terakhir kita menang kalau tak silap aku tahun 1992. Kita menewaskan pasukan Indonesia di Stadium Negara. Pada zaman tu kita ada beberapa pemain perseorangan dan beregu yang hebat dan boleh bersaing dengan pemain daripada China dan Indonesia. Nama-nama seperti Rashid Sidek, Foo Kok Keong, Razif/Jailani Sidek dan Cheah Soon Kit/Soo Beng Kiang akan kekal dalam sejarah badminton negara.

Perkembangan badminton sekarang agak mengecewakan. Kita cuma ada LCW manakala yang lain masih terkial-kial mencari rentak. Aku harap dengan adanya kelab badminton selain BAM seperti Nusa Mahsuri, KLRC dan lain-lain, lebih ramai pemain muda yang berbakat dapat dicungkil dan diketengahkan sejak usia muda.

Semoga sukan badminton negara kembali ke zaman kegemilangannya.


http://m.youtube.com/watch?v=bou4tcOJ2go

Sumber gambar dan video: internet

Tuesday, July 30, 2013

Tips Shopping Online

Sekarang ni ramai yang suka shopping online sebab ianya lebih mudah. Tak perlu nak membuang masa naik kereta, sangkut dalam traffic jem, nak cari parking dan sebagainya.

Tapi kita harus berhati-hati bila shopping online ni. Tak semua penjual online jujur dan amanah. Ada juga sebilangan kecilnya yang berniat hendak menipu dan mengaut keuntungan dengan cara menipu. Untuk korang yang baru nak mula bershopping online, di sini aku sediakan beberapa tips supaya selamat duit korang dari tertipu. 

1. Pertama-tama sekali pastikan penjual tersebut mempunyai no pendaftaran Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM). Tak kisah la sama ada korang beli di website, blog atau facebook, penjual yang berdaftar dengan SSM menunjukkan kredibilitinya sebagai penjual yang serius untuk menjual. Kalau berlaku penipuan sekalipun, kita boleh dapatkan rekod penjual tersebut dan laporkan kepada Tribunal Pengguna. Kalau dia takda SSM tak semestinya dia nak menipu, Cuma korang kena lebih berhati-hati dengan penjual yang tak berdaftar dengan SSM.

 

2. Baca dengan teliti sebarang polisi oleh penjual. Sesetengah penjual meletakkan polisi tertentu untuk proses pembayaran, refund dan cara penghantaran barang.

 

3. Tentukan harga yang tertera adalah harga barang termasuk kos penghantaran atau hanya harga barang. Kos penghantarana akan dimasukkan kemudian. Pengguna mungkin boleh tertipu dengan harga barang yang murah berbanding harga pasaran tetapi perlu membayar harga kos penghantaran yang tinggi.

 

4. Pastikan korang tahu barang yang korang nak beli tu. Kalau tak pasti, email/call/sms/whatsapp penjual dan tanya sampai korang puas hati. Kadang-kadang ada penjual yang menjual barang Gred AAA, ada yang jual barang reject kilang dan lain-lain.

 

5. Kalau barang tu tersangat murah berbanding harga pasaran, siasat dulu kenapa ianya murah. Jangan cepat teruja dengan harga yang murah. Mungkin penjual sengaja letak harga murah untuk memancing pembeli. Bila dah bayar, habuk pun tarak. Selalu kes ni terjadi pada pembeli gajet elektronik seperti smartphone, tablet, mp3 dan lain-lain.

 

6. Confirmkan dengan penjual harga barang termasuk kos penghantaran dan barang yang korang nak tu betul. Ada juga kes pembeli online mendapat barang yang tidak sama seperti diminta. Kadang-kadang terdapat penjual yang meletakkan polisi “kami berhak menukarkan barang yang lain tetapi pada harga yang sama jika barang yang di minta tiada dalam stok”. Jadi, penting untuk korang confirm betul-betul dengan penjual (dan jangan lupa baca polisi seperti yang dinyatakan di para 2).

 

7. Pastikan korang simpan semua rekod pembelian dan pembayaran. Kalau korang bayar melalui mesin deposit, simpan slip deposit tu. Kalau melaui online, print atau save as bukti pembayaran yang telah korang buat. Ini penting untuk rujukan dan bahan bukti jika berlaku sebarang masalah kemudian hari.

 

Sepanjang aku bergiat dalam bidang membeli barang di internet ni, inilah antara langkah-langkah yang aku buat. Orang nak menipu ni ada banyak cara. No SSM tu pun boleh dipalsukan (pakai photoshop pun dah ok dah). Jadi berhati-hatilah semasa bershopping online.

Sunday, July 28, 2013

Keputusan Pengharaman Shisha

Pengharaman Shisha
Baru-baru pengharaman shisha telah dibuat oleh Muzakarah Khas Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Agama Islam Malaysia yang bersidang pada 17 Julai 2013.


Keputusan dibuat berdasarkan bukti dan fakta perubatan mengenai kemudaratan shisha kepada kesihatan. Jadi umat Islam adalah dilarang menghisap shisha atau menyediakan perkhidmatan tersebut serta sebarang aktiviti yang berkaitan dengannya.

Aku takut jadi macam rokok je. Pengharaman rokok oleh Majlis Fatwa dikeluarkan pada tahun 1995 lagi tapi sampai sekarang umat Islam dengan selambanya hisap rokok. Takde kena pape tindakan pun.



Friday, July 26, 2013

Perang Badar tanggal 17 Ramadhan

Salam Sejahtera buat semua.

Ni aku copy balik daripada blog aku yang lama (yang aku dah lupa password, huhu). Aku copy dan post balik sebab aku rasa entry bagus untuk kita jadikan iktibar di bulan Ramadhan ni.
Perang Badar
17 Ramadhan adalah tarikh keramat perjuangan umat Islam mempertahankan agama Islam yang suci. Pada tarikh ini lah berlakunya Peperangan Badar. Bayangkan bagaimana keadaan tentera Islam pada ketika itu yang berjumlah 313 orang, berperang menentang tentera kafir Quraisy yang berjumlah 1000 orang dalam keadaan berpuasa. Rasanya semua dah tahu apa keputusan dalam peperangan tersebut tapi mungkin ramai yang tak tahu bagaimana Perang Badar bermula.
Kisahnya bermula apabila Rasulullah SAW membawa tenteranya seramai 313 orang untuk menghalang perjalanan kafilah Quraisy yang berjumlah 1000 orang termasuk tentera upahan. Pada masa itu, rombongan kafir Quraisy dipimpin oleh Abu Sufyan. Khafilah Abu Sufyan dilengkapi dengan 100 ekor unta, tenteranya lengkap berbaju besi dan bilangan unta yang sangat banyak. Sementara tentera Islam pula mempunyai 2 ekor kuda, 70 ekor unta dan hanya bersenjatakan pelepah tamar,cangkul,batang kayu dan batu.
Walaupun serba kekurangan, tentera Islam tetap berpegangn teguh kepada ajaran agama dan yakin dengan perancangan Rasulullah SAW. Rasulullah SAW telah menghantar 2 orang dengan kuda sebagai pasukan meninjau bagi mengetahui di mana kedudukan tentera kafir Quraisy. Maklumat yang diperolehi membolehkan Rasulullah SAW dan para sahabat membuat perancangan. Perancangan awalnya ialah untuk menduduki Bukit Badar sebagai medan pertempuran. Namun, seorang sahabat telah mencadangkan agar dipindahkan kea rah selatan yang mempunyai sumber air. Di sinilah kunci kemenangan Rasulullah SAW apabila tentera Islam menguasai punca air dan memutuskan punca air yang lain. Dengan ini tentera kafir Quraisy akan menjadi lemah kerana ketiadaan air.
Oleh kerana jumlah tentera kafir Quraisy jauh lebih besar berbanding tentera Islam, Rasulullah SAW telah berdoa kepada Allah SWT. Dalam doanya baginda berkata: “Ya Allah, jika Engkau binasakan pasukan ini (Islam) Engkau tak akan disembah lagi  dimuka bumi ini. Ya Allah penuhilah janjimu kepadaku. Ya Allah, berikanlah pertolonganmu”.

Kesudahannya cerita rasanya semua orang dah tahu. Tentera Islam mendapat kemenangan pertama di dalam pertempuran pertama mereka. Selain daripada kebijaksanaan Rasulullah SAW dalam taktik peperangan, keimanan dan ketakwaan tentera Islam yang tidak gentar dengan jumlah tentera kafir yang ramai telah membantu dalam kemenangan ini. Disebabakn keimanan mereka kepada Allah SWT, maka Allah SWT telah member bantuan kepada tentera Islam. Wahyu diturunkan ketika peperangan hendak bermula: ”Hai, Nabi! Kerahkanlah orang-orang Mu’min itu bertempur! Dua puluh orang Mu’min yang sabar, akan dapat mengalahkan dua ratus orang musuh dan seratus orang (Mu’min yang sabar) akan dapat mengalahkan seribu orang-orang kafir, kerana orang-orang kafir itu tidak mempunyai dasar yang teguh.”
Semoga kita mendapat pengajaran dan iktibar di bulan Ramadhan ini.


Wednesday, July 24, 2013

Monday, July 15, 2013

No Pendaftaran Baru Kuala Lumpur

Sapa-sapa yang masih belum tahu, JPJ dah pun keluarkan kenyataan media bulan Mei yang lepas berkenaan no pendaftaran kenderaan yang baru bagi Wilayah Kuala Lumpur.

Ni lah senarai no pendaftaran kenderaan yang baru. Nak tahu lebih lanjut boleh layari laman web rasmi JPJ.



Sunday, July 14, 2013

Harga Murah Proton Saga SV

Betul ke harga murah Proton Saga SV ni?
Harga tawaran RM33,438 otr untuk sebuah sedan 1.3L memang menarik. Tag line Proton pulak kata bayaran serendah RM250.00 sebulan, tapi macam tak logik pulak harga bayaran tu.Harga Murah Proton Saga SV
Rupanya bayaran tu cuma untuk tahun pertama je. Lepas setahun bayaran bulanan dah jadi harga lain. Tujuan Proton memperkenalkan konsep bayaran macam ni adalah untuk menjadikan harga murah Proton Saga SV sebuah kereta yang mampu milik.
Jadi tepuk dada tanya poket berbaloi ke tak nak beli. Kalau korang rasa harga murah kereta Proton Saga SV berbaloi dan sesuai untuk korang, bolehlah ke Proton Edar berdekatan untuk test drive. Jangan lupa test drive pulak.

p/s: Kalau nak beli, carilah loan Islamik. Jauhilah diri daripada riba.

Tuesday, July 9, 2013

Ibadah Puasa Ramadhan

Selamat berpuasa kepada semua umat Islam di Malaysia.

Kejutan Oh! Media

Ntah macam mana la geng Oh! Media ni boleh jumpa blog aku yang lama ni. Aku sendiri pun dah tak ingat aku ada blog wordpress. Haha.

Tips beli kereta tu dah lama aku tulis. Tulis pun berdasarkan pengalaman aku beli kereta.

Terima kasih kepada Oh! Media sebab telah mempopularkan blog aku tu. Terus kawan-kawan tahu aku ada blog.

Wednesday, June 5, 2013

Wordless Wednesday

Monday, June 3, 2013

Mutiara Kata

Hidup ini tak seindah impian,
Hadapi realiti dengan ketabahan,
Dugaan dan cabaran adalah arah kejayaan,
Yakinlah..biar terang, biar gelap,
Itu semua dugaan Tuhan.