Wednesday, September 24, 2014

Ketegangan di Australia mengenai ISIS

Situasi di Australia sekarang ni agak tegang berikutan kenyataan pihak ISIS yang mengancam akan menyerang Australia terutama anggota tenteranya. Perkara ini berlaku kerana penglibatan secara aktif tentera Australia dalam memerangi ISIS. Tempiasnya terkena kepada umat Islam yang menetap di Australia. 

Australian National Islamic Council (ANIC) telah mengeluarkan kenyataan media bagi menyatakan pendirian mereka berhubung isu ISIS ini. ANIC berharap agar hubungan baik antara penduduk berbilang agama di Australia dikekalkan dan tiada sebarang 'islamophobia' yang boleh memburukkan lagi keadaan.

Berikut adalah kenyataan media daripada ANIC.


Update:

Baru berlaku pada hari Isnin 15 Dis yang lepas, seorang penyokong kuat ISIS telah menjadikan beberapa orang awam sebagai tebusan di sebuah cafe di Sydney.

Kisah berakhir dengan si penjahat dan 2 orang tebusan terkorban dalam kejadian tembak-menembak antara pihak polis dan si penjahat.

Lagi kisah di sini > http://m.dailytelegraph.com.au/news/sydney-siege-hostages-of-lindt-cafe-ordeal-identified/story-fni0cx4q-1227157711900?nk=7dd248f1cd55c2e3410adb412f85fe7c

1 comments:

ajitha said...

You always provide quality based posts, enjoy reading your work. replica watches india

Post a Comment